Dopingkontroller. Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Inga test av gendoping under OS i London

2:10 min

Gendoping, alltså att injicera främmande gener i kroppen för att öka prestationsförmågan hos en idrottare, har setts som ett hot mot idrotten i flera år, och nu finns tekniken, tack vare intensiv forskning inom genterapi, alltså att byta ut DNA i mänskliga celler. Men ännu finns inga officiella tester mot gendoping.

Tekniken för att behandla ärftliga sjukdomar genom att byta ut DNA i den mänskliga kroppen har utvecklats snabbt de senaste åren. När idrottare använder samma teknik för att till exempel få större muskler eller öka syreupptagningsförmågan i blodet, så kallas det för gendoping.

Gendoping har setts som ett potentiellt hot mot idrotten i mer än tio års tid, men det är först de senaste åren som riktigt stora framsteg skett inom forskningsfältet.  Bland annat forskas det intensivt på botemedel mot svåra ärftliga muskelsjukdomar - och de behandlingsmetoder som tas fram där blir också intressanta för idrottare som vill ha större muskler.

Theodore Friedmann på San Diego University i USA är en av världens ledande experter på gendoping och säger att det är svårt att spekulera i när det första fallet med gendoping kommer att uppdagas.

– Men jag skulle inte bli förvånad om jag öppnade tidningen imorgon bitti och läste om att det nu har hänt, säger han.

Enligt bedömare så kommer gendoping inte att börja med att DNA byts ut, utan att istället olika mediciner används som får kroppens egna DNA att orsaka förändringar i kroppen. En het kandidat är bantningsmedicinen GW 1516, som ersätter fysisk träning genom att öka ämnesomsättningen. Förutom att förbränna fett så ger det även idrottare mer energi.

Sedan förra OS har en tysk forskargrupp tagit fram ett test som i ett vanligt blodprov kan avläsa om DNA förts över.

– Det finns inget officiellt dopingtest klart, men vi har ju en regel om att blodprover sparas i åtta år, säger Perikles Simon på Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz i Tyskland.

Han hoppas att det har en avskräckande effekt, även om inga gendopingtester alltså kommer genomföras vid OS i London i år.

Marcus Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista