1 av 3
Köttet från schimpanser och andra stora apor säljs lokalt på marknader för lyxkonsumtion, här i Kongo. Varje år smugglas också stora mängder bush meat till andra delar av världen. Foto: GRASP.
2 av 3
Köttet från schimpanser och andra stora apor säljs lokalt på marknader för lyxkonsumtion, här i Kongo. Varje år smugglas också stora mängder bush meat till andra delar av världen. Foto: GRASP.
3 av 3
De delar av aporna som inte kan ätas säljs som souvenirer. Foto: GRASP.

Människoapor jagas som mat

I många länder fortfarande bedrivs en omfattande illegal handel med delar från utrotningshotade djur, så kallat bush meat. Situationen är så allvarlig att de vilda populationerna av aporna kan komma att utrotas helt i flera afrikanska länder.

– Det är en trend. Det har blivit en delikatess. Man kan jämföra det med att vi ska dricka champange och äta rysk kaviar. Folk som har pengar gör det för att de kan, säger Ann Olivecrona som har arbetat i Afrika i snart 40 år för att rädda framför allt schimpanser.

Det handlar om en omfattande och organiserad jakt på våra närmsta släktingar. Människoaporna skjuts och köttet smugglas ut ur Afrika, för att säljas för lyxkonsumtion på exklusiva restauranger och marknader i världens alla hörn, även här i Europa.

För ett par år sen genomförde brittiska forskare en fallstudie på Paris största flygplats Charles de Gaulle och konstaterade att det bara till den flygplatsen smugglades in fem ton bushmeat i veckan. En mer heltäckande studie publicerades i fjol där ett internationellt forskarlag konstaterade att handeln med bushmeat omfattar miljontals primater varje år.

Ett resultat av den intensiva jakten på de större däggdjuren är vad forskarna kallar empty forest syndrome, helt enkelt att de stora djuren försvinner, med följden att växter och träd får svårare att föröka sig.

Även handel med levande apor är omfattande, tusentals smugglas ut ur Afrika årligen – ungarna är mer värda levande. Varje år säljs tusentals levande primater som husdjur eller till cirkusar och djurparker världen över, för dyra pengar. En enda schimpansunge kan vara värd så mycket som 180 000 kronor på den svarta marknaden.

Men en del av ungarna upptäcks innan de smugglas iväg, och tas i stället om hand och placeras i reservat – bland annat genom den svenska zoologen Ann Olivecrona, som tagit hand om ett knappt 30-tal schimpansungar genom åren. Men de senaste åren har beslagen blivit så många att reservaten inte hunnit med, berättar hon.

– Det är det som är problemet att det är så mycket så att alla reservaten är nästan fulla i dag, i hela Afrika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista