Dansk hemmabyggd raket provskjuts

1:35 min

Idag kommer det danska privata rymdinitiativet Copenhagen Suborbitals att göra ett försök med att skjuta upp en hembyggd testraket från ett testområde i Östersjön utanför Bornholm. Det är en del i deras projekt med målet att så småningom skicka en person ut i rymden.

– Jag skulle säga att det är lättare att bygga en egen rymdfarkost än att försöka bli astronaut, säger Kristian von Bengtson. Och det är mycket roligare också.

Kristian von Bengtson drog igång Copenhagen Suborbitals tillsammans med Peter Madsen för fyra år sedan. Om vädret inte ställer till problem ska de skjuta upp en raket idag för att testa tekniken som de håller på att utveckla. En sak de vill göra är att försöka hämta hem rakettoppen när den faller ner i havet.

De är rena entusiaster, som själva utvecklar raketerna med billiga material och relativt enkla tekniker. De har också hjälp av andra som gör insatser. En av skillnaderna mot andra privata rymdföretag är att Copenhagen Suborbitals inte har något vinstsyfte. Projektet är finansierat med donationer, och företag som sponsrar material och apparatur.

Dagens test är ett av stegen för att överbrygga gapet mellan små amatörraketer och den farkost som krävs för att lyfta en kapsel med en människa i. Målet är att om kanske fem år kunna skicka en människa mer än tio mil upp, över det som räknas som gränsen för atmosfären alltså ut i rymden.

Men raketteknik är svårt. Sven Grahn som har sysslat med rymdteknik vid det svenska rymdbolaget SSC i många år uppskattar att de har femtio procents chans att nå sitt slutliga mål, men anser att de har rätt filosofi för att ta sig dit.

– De första reaktionerna när de här dök upp var att de här kan man inte ta på allvar. Men jag tror att man måste göra det faktiskt. Nånting kommer de att åstadkomma. Det kanske inte blir lika pampigt som man tänkte sig från början, men de är en frisk fläkt, kan man säga.