Skriva handstil med ögonen

Att lära sig skriva med ögonen kan bli verklighet. Ny teknik kan hjälpa paralyserade människor att kommunicera och ge känslouttryck i bild och text.

Handikappade människor som nästan helt förlorat rörelseförmågan i armar och ben, exempelvis ALS-patienter, skulle kunna lära sig skriva skrivstil - med ögonen.

Detta med hjälp av ny teknik som är utvecklad vid Pierre & Marie Curie-universitetet i Paris.

Våra ögon är alltid i konstant rörelse men har ingen förmåga att kunna röra sig mjukt som handens rörelse när den skriver med en penna, utan ögat rör sig med hackiga rörelser.  

Tekniken lurar ögats nervmuskel och gör så att ögat rör sig i runda rörelser som om det följer ett rörligt objekt. På så sätt lär man ögat medvetet göra mjuka rörelser som sedan kan läsas av en dator som översätter det till vanlig text.

Referens:

Jean Lorenceau, Cursive Writing with Smooth Pursuit Eye Movements, Université Pierre et Marie Curie, Paris, France. Current Biology 22 (2012), doi: 10.1016/j.cub.2012.06.026.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista