Marsbil landsätts genom att firas ned med rep

2:01 min

På måndag om en vecka är det dags för en av årets stora rymdhändelser. Då ska Nasas nya marsbil Curiosity efter åtta månaders resa genom rymden landa på den röda planeten. Själva landningen är teknisk klurighet på hög nivå.


Animation av hur det kommer gå till när NASA:s Curiosity ska landa på Mars. Animation: NASA/Mars Science Laboratory

Curiosity blir den fjärde marsbilen i ordningen, men mycket sker nu för första gången. Tanken är nämligen att den 900 kilo tunga forskningsfarkosten ska firas ner med rep från landningsfarkosten den sista biten till mars yta.

Konstruktionen kallas för Skycrane, på svenska ungefär himlakranen och är en kombination av två farkoster: själva marsbilen Curiosity och ovanför den en plattform som hålls svävande några få meter över Mars yta med hjälp av raketmotorer. Från den svävande plattformen sänks sen marsbilen ner med vajrar tills den når Mars yta och kan åka iväg.

Den här lite omständiga landningsutrustningen krävs eftersom Curiosity jämfört med tidigare marsbilar är mycket större och tyngre - stor som en liten bil här på jorden - och 900 kilo tung.

Storleken innebär att Curiosity har långt fler och mer avancerade instrument ombord. Tidigare marsbilar har alla letat efter vatten eller spår av vatten. Instrumenten som Curiosity bär med sig ska däremot framförallt svara på frågan om det har funnits eller fortfarande finns förutsättningar för liv på Mars, genom att leta efter organiska föreningar.

På måndag morgon den 6 augusti är det alltså dags. Då rusar Curiosity in i Mars atmosfär och tar sikte på den så kallade Gale Crater, en 100 kilometer bred krater med ett högt berg i mitten, där farkosten ska landa.

Vetenskapsradion
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista