Folkgrupper som tillhör San-kulturer lever i Sydafrika i dag. Foto: Wikimedia Commomns/public domain

Världens äldsta mänskliga kultur 44 000 år

1:28 min

Världens äldsta kultur, som överlevt än idag, kan vara så gammal som 44 000 år gammal. Det tyder en studie på gjord av en internationell forskargrupp i Sydafrika.

Lars Werdelin, professor i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuséet, är själv insatt i den moderna människans historia och har kommenterat studien.

- Så vitt jag vet är det här de äldsta tecknen på en mänsklig kultur som vi fortfarande har kvar i dag. Och det är naturligtvis jätteintressant att det går tillbaka så långt som 40 000 år.

Modern mänsklig kultur kännetecknas av olika saker, bland annat specifika verktyg, distansvapen såsom pilbågar och spjut samt utsmyckningar på redskapen. Forskare har sen tidigare vetat att människan började få en tydlig kultur för så tidigt som 80 000 år sen, men ingen av de gamla kulturerna lever kvar än i dag.

San-kulturen som i dag lever i Sydafrika är den folkgrupp vars kultur forskare har betraktat som världens äldsta, och daterat dess uppkomst till för omkring 20 000 år sen. Men nya analyser av arkeologiska fynd vittnar nu om att den skulle kunna vara över dubbelt så gammal, nämligen 44 000 år. 

Den internationella forskargruppen har bland annat hittat pilspetsar av ben vars karaktäristiska utsmyckning är jämförbar med den som San-folket använder för att kunna identifiera sina pilar vid jakt.

Forskarna tror dessutom att kulturen sedan kan ha spritt sig till andra delar av världen och legat som grund till andra jägar- och samlarkulturer.Tänkvärt är att 40 000 år sedan är omrking 30 000 år innan det över huvud taget fanns människor i Sverige.

Källa:

Francesco d´Errico et al, (2012) Early evidence of San material culture represented by organic artifacts from Border Cave, South Africa. PNAS july 2012, doi: 10.1073/pnas.1204213109

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista