Nytt framsteg för konstgjord känsel

1:39 min

En sydkoreansk forskargrupp har tagit fram en tunn och böjlig sensor som efterliknar hudens känslighet för beröring. Sensorn kan bäras på kroppen och mäta puls eller rörelser. Det är också ett steg mot konstgjord hud som kan användas för proteser eller för att konstruera robotar med känsel.

– Det som slog mig här är att de har fått fram en mycket enkel tillverkningsteknik med mycket goda prestanda, säger Göran Stemme, professor på avdelningen för mikrosystemteknik på KTH.

Att tillverka hudliknande, böjliga sensorer är något forskare har arbetat med i åratal. Nu har en sydkoreansk forskargrupp tagit fram en mycket känslig sensor med inspiration från djurriket, och testat den bland annat genom att fästa den på en handled och mäta pulsen.

Forskarna har bland annat tittat på hårcellerna i innerörat, och uppfunnit en metod att tillverka böjliga skivor av konstmaterial med nanometertunna hårliknande pelare. Ytan liknar en ryamatta, men skogen av hårstrån är alltså i mikroskopiskt format. Den här ytan beläggs med platina så att den blir elektriskt ledande, och sedan läggs två sådana skikt mot varandra med håren inåt.

I den här dubbla konstruktionen kan minsta lilla förskjutning av nanohåren i förhållande tillvarandra påverka den elektriska ledningsförmågan. Forskarna kunde mäta både tryck och vridningar av den böjliga sensorn, och den är känslig nog för att känna av en fallande vattendroppe eller tyngden av en nyckelpiga.

Det finns tänkbara tillämpningar för att bygga in känsel i proteser eller i robothud, och för medicinska implantat som kan övervaka olika funktioner i kroppen.

Göran Stemme påpekar att ingen tidigare lyckats tillverka liknande sensorer som varit kvadratdecimeterstora och samtidigt så känsliga. Och metoden är relativt billig och närmar sig att vara praktiskt användbar.

– Tekniken som de presenterar här kan man se framför sig att de kan använda. På robotar och proteser, och direkt på människor.

Referens: Changhyun Pang et al. A flexible and highly sensitive strain-gauge sensor using reversible interlocking of nanofibres. Nature Materials 2012. DOI: 10.1038/NMAT3380