De ljusblå fläckarna på två termiter till höger avslöjar "ryggsäckar" med dödligt gift. Foto: R. Hanus/Science

Äldre termiter offrar sig i självmordsattack

En viss typ av termiter på Franska Guyana (Neocapriterme taracua) har ett mycket speciellt sätt att ta död på sina fiender. De exploderar. Och inte nog med det, när de exploderar sprutar de ut ett starkt gift som effektivt tar död på fiender, visar en studie från tjeckiska och belgiska forskare.

Forskarna såg att vissa av termiterna hade blå fläckar på ryggen, och under fläckarna fanns gift lagrat. De upptäckte också att det var de äldre termiterna som hade det starkaste giftet, och som dessutom var mest benägna att explodera vid en konfrontation.

De äldre termiterna hade inte lika skarpa käkar som de yngre, och kunde därför inte försvara sig och gruppen lika effektivt med vanliga metoder. Giftexplosionerna kan vara ett sätt för de äldre att kompensera för sina åldersbrister och fortfarande vara till nytta för gruppen, tror forskarna.

Referens: J. Šobotník et al. Explosive Backpacks in Old Termite Workers. Science 2012, DOI: 10.1126/science. 1219129

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista