Insektens huvud är till vänster i bilden. Längst fram sticker antennerna ut, och på mellankroppen kan man ana tre ben på varje sida. Bakkroppen är lång och ledad. Naturlig storlek 8 mm. Forskarna belyser fossilet från olika håll och studerar det i stereolupp för att urskilja små detaljer. Foto: Nel et al. / Nature

Forskare hittar äldsta kompletta insektsfossilet

Ett nytt insektsfossil ger ledtrådar till evolutionen av tidiga insekter. Fossilet kommer från period på många miljoner år som man inte tidigare hittat några insektsfossiler från, men då insekter med vingar verkar ha utvecklats.

Insekterna utvecklades förmodligen mycket under den geologiska tidsperioden Devon, för ungefär 400 miljoner år sedan. Den brukar kallas för fiskarnas tidsålder, men det är också tiden då ryggradsdjur började gå upp på land och då de första skogarna uppstod. Men vad som hände med insekterna vet vi inte så mycket om, för det har nästan inte hittats några fossil alls.

Det åtta millimeter långa insektsfossil som kommit fram nu fyller ut bilden. Doktoranden Linda Lagebro från Institutionen för geovetenskaper på Uppsala universitet har varit med och beskrivit det här fyndet i tidskriften Nature. Hennes roll var att peka ut de viktiga skillnaderna mellan den här insekten och de fossila kräftdjur som hon annars studerar. Det var viktigt för att visa att det verkligen är fråga om en insekt: sex enkla benpar som inte anpassade för att simma, tredelad kropp, och bara ett par antenner.

– Det speciella är att den dyker upp i det som vi kallar för det stora gapet, från de tidigaste insekterna som är 400 milj år gamla, till de som är ungefär 45 miljoner år senare, berättar Linda Lagebro.

Från senare tidsperioder finns det många fossil av insekter med vingar. Men man vet inte om det var en snabb utveckling där många bevingade arter uppstod på kort tid, eller om det var en lång process som man bara inte hittat spåren av.

Och en intressant sak med det nya fyndet är att mundelarna liknar insekter som har vingar, även om inga vingar finns med i fossilet.

– Men vi vet inte om de bara inte är bevarade, eller om den har varit vinglös från början.

För det kan kanske vara en nymf, en ung insekt som inte fått vingar ännu men som har det som vuxen. Och då tyder det på att utvecklingen av bevingade insekter sträckt sig över en längre period än man tidigare trott.

Det som gör det här nya fossilet extra intressant är att det är näst intill komplett, och de äldre fynden som finns är bara delar av insekter.

– Vår förhoppning är förstås att hitta fler av den här. Det vore ju fantastiskt.

Referens:
Nel et al. A complete insect from the Late Devonian period. Nature 2012. DOI: 10.1038/nature11281

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista