Försöken gjordes på gammelsvensk dvärghöna . Foto: Josefina Zidar.

Lukt från tigerbajs oroar höns

2:06 min

Våra tamhöns kan, trots att de har levt i fångenskap i många generationer tillbaka, känna igen lukten av sina forna fiender tigrar och vildhundar - på deras bajs.

Det här är första gången forskare kunnat visa att höns kan upptäcka rovdjur enbart med hjälp av luktsinnet.

– Det vi såg när de utsattes för predatorspillningen var att de åt mindre, och så var de mer uppresta och såg sig omkring, för att se om det var någonting i rummet, säger Hanne Løvlie, etolog på Linköpings universitet och av forskarna bakom upptäckten.

Våra tamhöns är framavlade från den asiatiska djungelhönan, som i vilt tillstånd har många fiender ofta dolda av djungelns växtlighet. Därför var luktsinnet livsviktigt för den vilda hönan.

Men vi vet väldigt lite om hur dagens höns känner lukt - det har till och med ifrågasatts om de överhuvudtaget använder luktsinnet.

Så i den nya studien, som gjordes vid Tovetorps forskningsstation i Södermanland, utsatte man 80 höns, av rasen gammalsvensk dvärghöna, för olika typer av spillning. Och det visade sig att bajs från växtätarna elefant och antilop inte påverkade hönsen, medan bajs från tigrar och asiatiska vildhundar alltså gjorde hönsen oroliga och vaksamma. Detta gällde även när man testade med en mindre mängd rovdjursbajs och en större mängd växtätarbajs.

– Vi tolkar de här resultaten som att lukt spelar roll. Också höns använder lukt i sin vardag, säger Hanne Løvlie.

Instinkten att oroas av tigrars lukt har alltså levt kvar hos hönsen trots hård avel och generationer utan kontakt med rovdjuren. Man kan ju undra varför. Hanne Løvlie förklarar att den här egenskapen finns i den evolutionära historien, alltså generna finns kvar och gör ingen skada och kanske inte nytta - men har helt enkelt inte förlorats:

– Det har inte "kostat något" att vara vaksam mot de här sakerna, även om de inte har ätits av tiger på ett tag. Eller så kan det vara så att det har bibehållts för att det finns liknande signaler eller kemikalier i rovdjursbajs som hönsen utsätts för nu, som rävar eller katter, säger Hanne Løvlie.

Referens: 

Josefina Zidar & Hanne Løvlie: "Scent of the enemy: behavioural responses to predator faecal odour in the fowl". Animal behaviour 2012. DOI:10.1016/j.anbehav.2012.06.006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista