Beachvolleyspelare med kinesiotejp under London-OS. Foto: Scanpix

Färgglad tejp inget underplåster

2:00 min

Under OS i London som pågår just nu har man ofta kunnat se idrottare med färgglad tejp på olika delar av kroppen. Tejpen påstås minska risken för skador och lindra smärta. Men det finns det inget stöd för i forskningen.

- Den är elastisk och väldigt lättarbetad.

Sjukgymnasten Lars Lundgren, som bland annat behandlar spelare i Luleå Hockey och i basketlandslaget, tar fram en rosa rulle kinesiotejp och visar hur den funkar i jämförelse med vanlig, vit sporttejp. Han använder den här tejpen i enstaka fall på skadade spelare, som riskerar att översträcka sina muskler. 

- Sätter man tejp lite hårt så stramar huden så spelarna känner att de ska begränsa sin rörlighet lite grand, säger han.

Lars Lundgren tycker att tejpen kan vara bra som ett av många redskap i rehabiliteringen av skadade spelare - men att det inte är något underplåster, vilket de som tillverkar och säljer tejpen påstår. 

På diverse försäljningssidor på nätet påstås kinesiotejpen kunna läka skador dubbelt så fort som vanligt och lindra smärta. Den ska till och med kunna bota huvudvärk. Men de påståendena finns det inget vetenskapligt stöd för.

En forskningssammanställning som publicerades i våras tyder på att tejpen i vissa fall möjligen kan hjälpa till att hindra översträckning av skadade muskler. Men forskarna konstaterar att det inte finns något stöd för att tejpen kan minska smärta eller förbättra musklers funktion.

John Brewer är professor i sportvetenskap vid universitetet i Bedfordshire. Han är minst sagt tveksam till kinesiotejpen.

- Jag har fortfarande inte sett några vetenskapliga bevis för att tejpen förbättrar idrottares prestationer, att den förhindrar skador eller hjälper till att läka existerande skador, säger han. 

Under årets sommar-OS i London har den färgglada kinesiotejpen bland annat setts på spelare i svenska damhandbollslaget, på simhoppare och bland beachvolleyspelare. Att just den här tejpen blivit så populär bland idrottare dom senaste åren - trots att effekterna ifrågasätts av forskningen, tror John Brewer beror på placeboeffekten. 

- Skillnaden mellan att vinna och förlora kan handla om millimeter, och det vi vet är att att placeboeffekten kan utgöra den skillnaden, säger han. 

Referens:
Williams S et al: "Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness". Sports Med. 2012 Feb 1;42(2):153-64. DOI: 10.2165/11594960-000000000-00000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista