Foto: Erik G Svensson/Scanpix

Intensivvård ger år av trauman - längre uppföljning behövs

Mardrömmar och hallucinationer kvar efter fem år
1:27 min

Plågsamma minnen efter en intensivvårdsvistelse kan försämra livskvalitén i flera år efter olyckan. Därför borde allvarligt skadade personer följas upp längre än tidigare, enligt en ny svensk studie.

Ungefär en fjärdedel av deltagarna i studien, som gjordes vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, hade svåra men fem år efter sin intensivvårdsvistelse.

– De har mardrömmar, hallucinationer - det kan till exempel vara att man upplever att det finns djur som klättrar på väggarna. De har upplevelser av att människor försöker skada dem, berättar Mona Ringdal som är en av forskarna bakom studien.

Bland de fyrtioen deltagarna var de flesta män som varit med om trafikolyckor, och därefter vårdats för allvarliga skador på intensivvårdsavdelning under över en veckas tid, ofta inklusive flera medvetslösa dygn i respirator.

Så långt som fem år efter intensivvårdsvistelsen hade de flesta en betydligt sämre livskvalité än befolkningen i övrigt - något som enligt forskarna beror på att de traumatiska minnesupplevelserna fortfarande fanns kvar.

Det är känt att intensivvårdsvistelser kan ge psykiska problem efteråt, och därför får patienter idag chans till uppföljande behandling, för att få hjälp att bearbeta det de har varit med om. Den hjälp som erbjuds ser olika ut i olika delar av landet, och enligt Mona Ringdal får många patienter bara uppföljning några månader efter olyckan - medan de allvarligas drabbade enligt studien borde ha eftervård flera år efter intensivvården.

– Man behöver punktmarkera vissa, man behöver se vilka som har stor nytta av en uppföljning och de behöver komma tillbaka fler gånger. Exakt hur uppföljningen ska vara utformad får vi jobba mer med. Det här är ju i sin linda, säger Mona Ringdal.

Referens:

Per Zetterlund et al: "Memories from intensive care unit persist for several years - A longitudinal prospective multi-centre study". Intensive and Critical Care Nursing 2012. DOI:10.1016/j.ivvn.2011.11.010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".