Foto: Tony Overman/Scanpix.

Fladdermöss identifieras med nytt verktyg

Lyssna på fladdermus
0:07 min

Ett nytt verktyg som kan identifiera 34 europeiska fladdermusarter på deras ljudsignaler har uppfunnits av en internationell forskargrupp. Europas fladdermöss minskar kraftigt sen femtio år tillbaka och de ses som viktiga för att hålla koll på om våra ekosystem håller på att förändras.

Fladdermusen navigerar, kommunicerar och jagar med hjälp av ekon, ofta på frekvenser för höga för människoörat. Forskarna använde ett stort ljudbibliotek med kända arter, för att hitta de gemensamma dragen för varje art och kunde sen skapa iBatID, som verktyget kallas.

Fördelen med det nya identifieringsverktyget är att det skulle kunna fungera som en gemensam standard för hela Europa - något som kan ge pålitligare kunskap om de olika arterna och populationerna.

IBatID är gratis tillgängligt på internet men kräver en mjukvara för analys av fladdermusljuden för att kunna användas.

I Sverige finns nitton fladdermusarter och sex av dem är rödlistade.

Referens:

Charlotte L. Walters et al: "A continental-scale tool for acoustic identification of European bats". Journal of Applied Ecology 2012. DOI: 10.1111/j.1365-2664.2012.02182.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".