Jordekorre kommer fram från vinterdvalan. Foto: Jeffrey Lane.

Jordekorre sover längre

En art av jordekorre i nordamerikanska Klippiga bergen vaknar nu från från sin vintervila tio dagar senare, än vad hon gjorde i början av 1990-talet. Enligt forskarna bakom studien beror det på klimatförändringar, med kallare vårar och fördröjd snösmältning.

Tio dagars förlängning av vintervilan påverkar det den här ekorren dramatiskt, för den har ett hektiskt schema. Den parar sig fyra dagar efter att den har vaknat och föder sina ungar drygt tre veckor senare. Och en månad gamla ska ungarna vara redo att klara sig själva.

Men förkortas tiden då ungarna kan äta upp sig inför vintern, riskerar dom att inte överleva nästa vinterdvala.

Forskarna anser att den förlängda vinterdvalan kan förklara varför jordekorren i området inte längre ökar i antal, som den gjorde för 20 år sedan.

Referens: Lane et al. Delayed phenology and reduced fitness associated with climate change in a wild hibernator. Nature 9 augusti 2012. Doi:10.1038/nature11335

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".