Tuvsnäppa visar upp sig i Barrow, Alaska. Foto: Wolfgang Forstmeier/MPIO

Fåglar med sömnbrist får para sig mest

Sömnbrist är inte alltid prestationssänkande utan kan till och med vara en evolutionär fördel. Det visar en studie där fågelhannar, som under några veckors tid sov bara en dryg timme per dygn, fick para sig mer än andra.

Tyska forskare studerade vadarfågeln tuvsnäppa en treveckorsperiod under den arktiska sommaren. Då pågår en intensiv och tidskrävande kamp mellan hanarna om att få para sig med så många honor som möjligt, genom att försvara sitt territorium och visa upp sig för de svårfångade honorna.

För att undersöka när fåglarna var vakna och aktiva fästes sändare och instrument som registrerade rörelse och hjärn- och muskelaktivitet på fåglarna. Genom att samla in DNA från samtliga fåglar och fågelungar i det studerade området kunde man sen avgöra släktskap.

Det visade sig att flest ungar fick hannar som var vakna och aktiva omkring 95 % av dygnet. Man märkte också att de hannar som sov kortast tid verkade sova djupare än de andra - ett sätt att kompensera för sömnbristen, tror forskarna.

Referens:
John A. Lesku et al: "Adaptive Sleep Loss in Polygynous Pectoral Sandpiper" Science 2012. DOI:10.1126/science.1220939

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".