Lampor i tapeten på tapeten

Lysdioder i tapeten
1:48 min

Ett nytt sätt att skapa lysdioder har tagits fram av forskare vid Linköpings universitet, som skulle kunna leda till helt nya typer av belysning. Med den nya metoden kan man skapa ett helt lager av små lysdioder på ett vanligt papper som till exempel kan leda till tapeter som ger ifrån sig ett behagligt vitt ljus.

Forskarna har på vanligt papper brett ut en flytande lösning innehållande zinkoxid i ett tunt lager och det har kristalliserats till en stor mängd pyttesmå trådar, sk nanotrådar, som ej är synliga för ögat och som står rakt upp från ytan.

Pappret är från början belagt med en yta av elektriskt ledande plast och tillsammans med nanotrådarna åstadkommer man halvledare, dioder, som kan lysa om man tillför energi, till exempel från ett batteri eller via ett vägguttag.

Varken nanotrådar av det här slaget eller lysdioder är något nytt inom elektronikforskningen, men i Linköping är man nu först med att visa hur man får zinkoxiden att fästa och växa utåt på papper, och lysa med ett varmtonat vitt ljus. Energimyndigheten har nu givit ett bidrag på mer än tre miljoner till ett nystartat företag, som ska ta fram prototyper för att kunna tillverka det här lysdiodpappret industriellt.

Frågan är vad slags praktisk användning den här upptäckten med vita lysdioder på papper kan ha och eftersom det fungerar med stora ark av papper, så kan svaret vara en tapet som lyser.

När det gäller ersättare till glödlampor och lågenergilampor, så har det på den senaste tiden kommit ut mycket energisnåla LED-lampor i handeln, gjorda med andra material. Forskarna själva tror att lysdioder på papper har stora kostnadsfördelar jämfört med de alternativen.

– Det behövs inte fina renrum och det behövs inte en komplicerad produktionsprocess så det finns en stor möjlighet att det kommer att ersätta lampor, säger Magnus Willander professor i fysikalisk elektronik vid Linköpings universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".