Skelett från en människa (vänster) och en neandertalare (höger). Foto: Frank Franklin II/Scanpix.

Människors band till neandertalare ifrågasätts

Behöver inte ha fått barn med neandertalare
1:44 min

I maj 2010 publicerades forskning som tyder på att vi människor, för flera tusen år sedan, kan ha fått barn med Neandertalare, något som har lämnat spår i vår arvsmassa. Den slutsatsen ifrågasätts nu av forskare som menar att likheterna mellan vår arvsmassa och neandertalarnas lika gärna kan vara en rest från våra gemensamma förfäder.

Det är en kittlande tanke, som hämtad ur boken Grottbjörnens folk: att moderna människor för inte allt för många tusen år sedan, inte bara hade sex med, utan även fick barn med neandertalare.

Det var jämförelser mellan människors och de utdöda neandertalarnas arvsmassor som ledde forskare till den slutsatsen. Det finns nämligen områden i våra gener som är så lika att de måste ha överförts sexuellt mellan neandertalare och människor, menade forskarna.

Men nu ifrågasätts det här. I en nypublicerad artikel menar evolutionsbiologen Anders Eriksson att likheterna kan ha burits med från den gemensamma förfader, som både människor och neandertalare knoppades av från. 

– Innan du över huvud taget hade människor och neandertalare så hade du en stor population av det som vissa skulle kalla Heidelberg-människor, och de fanns hela vägen från Afrika in i Eurasien.

En särskild population av de här förmänniskorna, kanske i norra Afrika, kan alltså ha givit upphov till både neandertalare, och människor, vilket räcker för att förklara de genetiska likheterna, menar Anders Eriksson.

Men Svante Pääbo, som ledde kartläggningen av neandertalarnas arvsmassa, menar att den bästa förklaringen fortfarande är att vi faktiskt utbytte gener med neandertalarna, genom att få barn med dom.

Att vi skulle ha burit med oss likheterna ända sedan människor och neandertalares gemensamma förfäder är osannolikt säger han.

– Vi håller med om att det kan förklara data, men vi tycker att det är en mer komplicerad förklaring, säger Svante Pääbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".