1 av 2
Smältning skedde på 97 % av istäckets yta i juli visar NASA*. Klicka för att komma till NASAs sida.
2 av 2
Marco Tedesco är isforskare vid City University i New York. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Rekordlite Grönlandsis

Två grader varmare än normalt
1:41 min

Inlandsisen på Grönland smälter snabbare än någonsin tidigare uppmätt, rapporterar amerikanska forskare. Mer is har redan försvunnit en månad före sommarsäsongen är över, än förra rekordåret 2010.

- 2012 är ett riktigt "Goliatår" vad gäller issmältning. Satellitmätningarna vi gjort fram till 8/8 var redan större än något tidigare uppmätt år under hela säsongen, säger Marco Tedesco som är isforskare vid City University i New York.

Förförra årets rekord är redan slaget visar hans pågående studie och bekräftas av andra forskare. Inte sen satellitmätningar började 1979 har forskarna sett något liknande och det beror på den globala uppvärmningen som går tre gånger fortare över Arktis och där det var två grader varmare sommartemperatur än vanligt i år.

Ännu är det för tidigt att säga om avsmältningen kan kompenseras av mer snö i vinter så att glaciärerna växer till igen. Den här sommaren har gett så stora mängder smältvatten att Tedesco på plats kunnat se en bro vid Watsonfloden sköljas bort i juli. Hans beräkningar tyder på att isavsmältningen från Grönland i sig kan ge en höjning av den globala havsnivån med 30 centimeter de närmsta 100 åren.

En säker långsiktig trend kräver mer än några få års ökad issmältning, men omfattningen stämmer överens med klimatmodellernas förutsägelser. Däremot går det fortare just nu än forskarna trott, antagligen på grund av förstärkande mekanismer som att när den vita snön smälter, så upphettas den mörka isytan snabbare, eftersom mörka ytor drar åt sig värme mer än ljusa.

* Fotnot: bildtexten har ändras eftersom den tidigare kunde missuppfattas

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".