Allt fler i världen röker. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

Världens rökare blir fler

Antalet rökare fortsätter att öka globalt sett och endast en bråkdel av befolkningen nås av tobaksprevention. Det visar den största undersökningen någonsin av människors tobaksanvändning.

Det är en imponerande stor undersökning som publiceras i veckans nummer av the Lancet. Underlaget är bland annat intervjuer med över 400 000 människor i 16 länder och det är därmed världens hittills största studie på tobaksvanor. Själva datainsamlingen har gjorts genom personliga intervjuer utifrån ett frågeformulär med varje person i deras hem.

Hans Gilljam, professor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, är imponerad.

– Det här är ju ett innovativt sätt att lära sig vad folk konsumerar, den här barfotaepidemiologin, där de går runt i hushållen med moderna hjälpmedel i handen och frågar ut folk, säger han.

Varken Hans Gilljam, som arbetat med tobaksforskning sedan 80-talet eller forskarna bakom studien är överraskade av resultaten, men slutsatserna är slående: Allt fler börjar att röka och allt färre slutar.

Sammantaget är män överrepresenterde där sammanlagt 41 % är rökare jämfört med endast 5 % bland kvinnorna, men variationen mellan de undersökta länderna är stor. Störst andel manliga rökare finns i Ryssland med 60 % och bland kvinnorna toppar Storbritannien med 21 %.

Flest rökare i antal räknat finns i Kina med nästan 300 miljoner människor och i Indien 275 miljoner som röker dagligen.

Enligt WHO så dör ungefär 6 miljoner människor i världen varje år på grund av tobak. En miljard människor förutspås dö i förtid på grund av tobak under detta århundrade, i genomsnitt 15 år för tidigt per per person.

Det är i länder som Kina och Indien det förväntas bli störst svårigheter med de skador som rökningen orsakar, allteftersom ländernas ekonomi blir bättre förväntar sig invånarna också samma vård som i rikare länder.

– Med stigande välstånd så kommer också de som drabbas i de länderna att kräva åtgärder i form av kirurgi och cancerbehandlig och det kommer ju att tära på resurserna, säger Hans Gilljam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".