Möss är de vanligaste försöksdjuren. Foto: Robert F. Bukaty/Scanpix.

Cellodling kan ersätta vissa djurförsök

En ny EU-lag om minskade djurförsök som ska börja gälla i Sverige nästa år driver på utvecklingen av andra sätt att testa ämnen. Försök görs med bland annat celler, men det kan vara svårt att upptäcka vilken effekt kemikalier kan ha i verkligheten.

Ett av de lab där det pågår utveckling med cellodlingar som ersättning för djurförsök, finns på Stockholm universitet.

Där leder neurokemisten Anna Forsby försök med bland annat ämnen som kan ge ögonirritation och ögonsveda.

– Vi gör det i cellodlingsskålar och det behövs inga djur alls. Det kan finnas vissa animaliska produkter i vårt cellodlingsmedium, som krävs för att cellerna ska växa och överleva, men för övrigt behöver vi inte döda några djur för att göra de här försöken.

En av nackdelarna med cellodling är att det ger en alltför förenklad bild, en människokropp eller bara ett enda organ är en långt mer komplicerad miljö där de testade kemikalierna kan reagera på annat sätt med andra ämnen än de som finns i cellodlingen.

– Vad som kan hända det är att det finns andra kemikalier som interagerar med andra typer av proteiner som inte de här cellerna uttrycker och då missar vi dem, säger Anna Forsby, docent vid institutionen för neurokemi på Stockholm universitet.

Trots de här svårigheterna tror Anna Forsby på färre djurförsök i framtiden.

– Jag tror att ju mer vi lär oss om cellmodeller och alternativa metoder, desto längre kan vi komma innan vi behöver utsätta djuren för produkterna, så färre djur kommer behöva att användas, men jag tror inte att vi helt kommer att komma ifrån djurförsök, säger Anna Forsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".