Dataspel för fiskar avslöjar rovdjursbeteende

Visar hur rovdjur påverkar byten
1:33 min

Film: Science/AAAS

Att simma i stim är ett sätt för många fiskar att undvika att bli uppätna. Men forskare har haft svårt att förklara just hur stimbeteendet har uppkommit. Nu har amerikanska och brittiska forskare fått nya ledtrådar, genom att låta rovfiskar spela en sorts dataspel.

På en skärm i ett litet akvarium dansar ett antal vita prickar runt, vissa ihoppklumpade i grupper, andra för sig själva. En aborre närmar sig, och hugger till mot en av de ensamma prickarna.

Det här dataspelet är inte till för att roa aborrar, utan för att studera hur interaktionerna mellan rovdjur och deras byten faktiskt går till. För med spelet kunde forskarna se precis vilka prickar som aborrarna försökte äta upp.

– Ja dom tog individer som var mer isolerade, eller som avvek från gruppen, som hade mer snirkligt beteende. Så dom som avvek från gruppen var de som fångades, säger Peter Eklöv, ekolog vid Uppsala universitet.

En av forskarnas slutsatser är att rovdjurs sätt att välja sitt byte, faktiskt kan ha lett till att bytesdjur börjat röra sig i tillsammans, som i fiskstim eller fågelflockar. Det har man länge trott men det har varit svårt att visa tills nu. Och det är viktigt för biologer att förstå mer om samspelet mellan rovdjur och deras byten, säger Peter Eklöv.

– Om vi kan förstå den här interaktionen så kan vi också förstå större sammanhang i naturen, hur olika arter interagerar med varandra och vilken betydelse det har för hela samhället. Det kan vara fisksamhällen, fågelsamhällen eller liknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".