Den planerade Max IV-anläggningen. Foto: European Spallation Source (ESS)

Max IV saknar hundratals miljoner

Kan drabba pågående forskning
1:32 min

Den största svenska forskningsanläggningen nånsin, MAX IV som byggs utanför Lund, har stora problem med finansieringen. Det saknas över 200 miljoner kronor. Projektets organisation har också fått kritik i från Lunds universitet. Ikväll, tisdag den 21 augusti, ska det diskuteras om mer pengar ska skjutas till - annars hotas forskning som redan pågår i Lund.

MAX IV är den största investering som Sverige nånsin gjort i en egen forskningsanläggning – där ska man använda synkrotronljus för att undersöka materiens smådelar. Och den ska ligga brevid och komplettera den europeiska anläggningen ESS som snart börjar byggas.

Men i en intern genomgång i somras kritiserades MAX IV-projektet på flera punkter, bland annat för att det inte fanns någon tydlig projektorganisation för ansvar och befogenheter, och för brister i rapporteringen av hur pengarna används.

Och nu saknas också 232 miljoner kronor jämfört med den tidigare kostadsberäkningen.

Det kommer inte som någon överraskning, säger rektorn på Lunds universitet, Per Eriksson, för när man bygger något som aldrig gjorts tidigare är det svårt att förutse alla kostnader.

– Det är väldigt svårt att förutse till exempel att vi fick jobba extra med vibrationsdämpning kring vägarna, och det är svårt att förutse marknadspris på magneter, säger Per Eriksson.

Men det är mycket pengar som saknas, och ikväll hålls ett möte för att diskutera med finansiärerna hur ansökan om 232 miljoner extra ska hanteras. I värsta fall tänker sig Per Eriksson att ta pengar från forskning på det nuvarande Maxlaboratoriet.

– Om det skulle vara så att vi tvingas pruta en del i sammanhanget, då vill vi hellre pruta på att det blir något eller i värsta fall då två år då vi inte kan använda det befintliga labbet. Men vi vill inte pruta på kvaliten eller omfattningen på den kommande anläggningen, säger Per Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".