NASA planerar ny marsfärd

NASA:s marsbil Curiosity, som landade för två veckor sedan, har nu börjat testa de instrument som den kommer att använda för att undersöka marsytan. NASA kommer även att skicka ytterligare en robot till mars 2016, då för att ta prover djupt ner i marken.

Man har bland annat provskjutit en laser ska användas för att avslöja den kemiska sammansättningen i stenar på marsytan och börjat använda den drygt två meter långa robotarmen. Lasern avfyrades 30 gånger mot en sten intill Curiosity, och genom att analysera våglängderna av ljuset i de gnistor som uppstod, kommer forskare att kunna se vilka ämnen stenen består av.

Curiosity har stått stilla sedan landningen, men det är nu bestämt vad som kommer att bli den första anhalten när den börjar rulla: ett område cirka 400 meter bort, som har valts ut för att tre typer av terräng möts där.

Mot slutet av året väntas Curiosity bege sig av mot sitt främsta mål: ett berg vid namn Mt. Sharp, cirka sju kilometer bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".