Ny studie: Indoeuropeiska språk kom från Turkiet

Indoeuropeiska språk kom från Turkiet
2:05 min

Forskarnas animation visar hur de indoeuropeiska språken spred sig över världen.

De indoeuropeiska språken, där bland annat svenska, franska, ryska och hindi ingår, har sitt ursprung i nuvarande Turkiet. Det hävdar nu en internationell forskargrupp efter att ha analyserat delar av över 100 besläktade språk med hjälp av statistiska analysmetoder som vanligtvis används inom genetiken.

De indoeuropeiska språken är spridda över ett stort område, ända från Indien till Sverige och Brittiska öarna och innefattar språk som t ex hindi, persiska, ryska, polska, franska, engelska, tyska, svenska och de forntida språken sanskrit och gammalgrekiska.

Bland språkforskare pågår en debatt om när språket föddes och var den indoeuropeiska språkvaggan stod. De två tänkbara platserna är för ca 10000 år sedan i Anatolien, en del av nuvarande Turkiet, eller för ca 5000 år sedan på den centralasiatiska pontiska stäppen, norr om Svarta och Kaspiska haven. Enligt den artikel som publiceras i veckans nummer av Science så stod den alltså i Anatolien.

Det forskarna gjort är att använda sig av en statistisk analysmetod som vanligtvis används inom genetiken, men i stället för att jämföra arter och DNA jämförde de 103 indoeuropeiska språk och ord med samma ursprung, som t ex moder, mother och mutter, och fem, five och fünf.

Men språkforskaren Christiane Schaefer på Uppsala universitet är skeptisk till Anatolien som vagga för språkfamiljen. Hon är frågande till att använda den här typen av statistisk analysmetod för språk, eftersom den t ex inte tar hänsyn till arkeologiska fynd i förhållande till språket. Hon pekar på ett tydligt exempel: användandet av häst och vagn, som dyker upp både i arkeologin och i språket. Det är en viktig teknik för ur-indoeuropeerna, och den kommer enligt Christiane Schaefer från de pontiska stäpperna.

– Olika indoeuropeiska språk har samma ord för hjul, vagn, ok, och andra delar av vagntekniken, som är så viktig för indo-europeerna. Och tekniken med häst och vagn kommer från de pontiska stäpperna, inte från Turkiet, säger Christiane Schaefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".