Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix

Rekordlite is i Arktis

"Det går inte vara överraskad"
2:00 min

Den arktiska isen är på väg mot nytt bottenrekord. Isutbredningen mäts kontinuerligt med satelliter och aldrig tidigare har ett så litet istäcke uppmätts i augusti.

Isens utbredning i Arktis har mätts med hjälp av sattelitfoton ända sen 1978 och det tidigare minimirekordet är från september 2007. Det är just i mitten av september som istäcket i Arktis brukar vara som minst, så rekordet kommer med största sannolikhet att slås i år.

-- Jag är inte förvånad. Vi har haft en nedåtgående trend mot tunnare och mindre is och vissa år när väderförhållanden stämmer då blir det snabba förändringar, säger Ralf Döscher klimatforskare på SMHI.

Den pågående trenden med mindre och tunnare is gör istäcket känsligare mot väderförhållanden och just i år har det, enligt Ralf Döscher, bland annat kommit ovanligt mycket varmluft från Stilla havet och nu i början av augusti var det en storm som slet sönder isen och påskyndade smältningen.

Den svenska isbrytaren Oden är just nu i närheten av Nordpolen och det de märker är att isen är lättare att bryta igenom och att de kan ta sig snabbare fram genom istäcket.

– Det vi kan se är att vi har klarat av att hålla en högre medelfart med mindre effekt. Vi har haft, som vi upplever det, relativt enkla förhållanden detta året, säger Erik Andersson, befälhavare på Oden.

En tänkbar förklaring till varför det går lättare för Oden att ta sig fram nu är, enligt Ralf Döscher, att det finns mer nybildad is, och det beror på trenden med ökad avsmältning under somrarna. När mycket is smälter under sommaren så bildas färsk is under vintern, och den färska isen är betydligt lättare att bryta igenom än den äldre, mångåriga isen.

– Om det är ung is, som är relativt platt på ytan, inte så skrovlig, så är den lättare att ta sig igenom än gammal is där olika iselement har brutits ihop och varit föremål för olika vindpåtryckningar, säger RalfDöscher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".