Bevis för inlärning under sömnen

Att sömn är viktigt för att kunskap vi tagit till oss i vaket tillstånd ska sjunka in och fastna i minnet, det berättade vi nyligen om i Vetenskapsradion. Men nu kommer en ny studie som tyder att man  faktiskt kan lära sig helt nya saker i sömnen också.

Forskare vid Weizmanninstitutet i Israel lät sovande försökspersoner höra olika toner samtidigt som de fick känna en lukt. Vissa toner parades ihop med en behaglig lukt, och andra toner med dålig lukt.

Nästa dag fick försökspersonerna höra tonerna igen, utan lukten. Det visade sig att även om de inte medvetet kom ihåg tonerna, så reagerade de också i vaket tillstånd olika på tonerna beroende på vilken lukt de sammankopplats med i sömnen.

De toner som kopplats samman med dålig lukt fick försökspersonerna att reagera som om de faktiskt kände en dålig lukt, genom snabbare andetag och sniffande.

Referens:
Anat Arzi, Limor Shedlesky, Mor Ben-Shaul, Khitam Nasser, Arie Oksenberg, Ilana S Hairston, Noam Sobel.Humans can learn new information during sleep. Nature Neuroscience, 2012; DOI: 10.1038/nn.3193 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".