Kraftledning i Gauhati, Indien. Foto Anupam Nath AP/Scanpix

Kraftledningars koppling till cancer undersöks

Mekanismerna är helt okända
1:50 min

Att bo intill en kraftledning har visat sig kunna kopplas till en ökad risk för leukemi hos barn. Nyligen blev detta aktuellt för att boende på en ort i Skåne vill flytta en kraftledning av det skälet. Men även om viss forskning har visat på ett sånt samband så är det fortfarande mycket oklart hur det skulle kunna förklaras. I ett pågående EU-projekt utforskas om och hur kroppen kan påverkas av fälten kring kraftledningar.

Det finns över tusen mil kraftledning med spänningen 400 kilovolt som korsar landskapet för att förse hela Sverige med ström. I ledningarna går det växelström, där strömmen alltså växlar riktning fram och tillbaka igen femtio gånger per sekund, och kring ledningarna uppstår då ett växlande magnetfält med den mycket låga frekvensen femtio hertz.

Forskare har i olika studier mätt de här magnetfälten i en stor mängd bostäder i olika länder, och hittat ett samband mellan förhöjda nivåer av magnetfälten och en något ökad risk för leukemi hos barn. Av den anledningen har Världshälsoorganisationen WHO sedan tio år tillbaka angett lågfrekventa magnetfält som en möjlig hälsorisk. Men hur de här växlande magnetfälten skulle kunna orsaka cancer är fortfarande en gåta.

– Tittar man på den energi de här fälten genererar så är den alldeles för låg för att kunna ge upphov till cancer genom de kända mekanismerna som finns. Utan är det ett orsakssamband så handlar det om helt nya mekanismer som man hittills inte känner till, förklarar Maria Feychting som är professor i epidemiologi på Karolinska Institutet.

Enligt Maria Feychting är det som nu krävs forskning i labb som utreder de här mekanismerna, och just det sker nu inom ett EU-projekt.

Med experiment och datorberäkningar ska projektet utforska hur celler påverkas på molekylnivå när man utsätter dem för växlande magnetfält av olika intensitet. Forskarna ska också titta närmare på vilka magnetfält barn exponeras för och på vilket sätt, och eftersom såna här magnetfält också kan komma från elektriska apparater så ska man också bland annat titta noggrannare på hur mycket av magnetfälten som kommer från dem jämfört med från kraftledningar.

Resultaten ska komma inom ungefär två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".