Höns med stora kammar värper fler ägg

1:24 min

Tuppen har en kam, som fungerar som en signal till hönorna omkring honom. Men på samma sätt som en höna attraheras av en fin tuppkam tittar tuppen på hönornas kammar och ger mer spermier när de parar sig med de hönor som har störst och finast kam.

Det har forskare nu visat att det är helt rätt val, för samma gener som ger en stor och vacker kam ligger också bakom förmågan att lägga många ägg.

Dagens värphöns är både större och mindre lättskrämda än sina vilda förfäder, och framför allt lägger de väldigt många fler ägg än vilda höns, som lägger bara en eller två kullar per år.

Men det tär på hönsen att lägga uppåt ett ägg om dagen. För kalken som bygger upp äggskalen tas nämligen från hönans benstomme. Och därför har höns som avlats för att lägga många ägg fått kraftigare skelett, och samtidigt har dom fått allt större kammar.

Det här var känt sen tidigare, men nu har forskare i Linköping velat ta reda på hur det kom sig att de här egenskaperna hänger ihop, och för att göra det korsade de djungelhöns och tamhöns och födde upp dem i flera generationer – då kunde de kartlägga vilka gener som hör ihop med vilken egenskap hos hönan. Studien leddes av Dominic Wright, som blev förvånad över att upptäcka att egenskaperna inte bara råkar följas åt utan orsakas av samma två gener.

– Det var ganska förvånande att upptäcka att samma gener låg bakom både större kam och en högre äggproduktion, säger han.

Det här hänger förmodligen ihop med att brosket som bygger upp kammen är samma typ av brosk som är basen för att bilda benen i skelettet, och skelettets kalk behövs i sin tur för att bilda äggen. Och kammen är alltså ett pålitligt tecken på förmågan att producera avkomma, och därför gör tuppen rätt som faktiskt ser till ger mer sperma till höns med stor kam.

Referens

Martin Johnsson et al. A Sexual Ornament in Chickens Is Affected by Pleiotropic Alleles at HAO1 and BMP2, Selected during Domestication, PLOS Genetics, DOI: 101371/journal.pgen.1002914

#link=244827#

Vetenskapsradion
anna.davour@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista