Varmare vatten flyttar fiskar i Australien

1:51 min

Högre vattentemperaturer och förstärkta vattenströmmar att fiskarter flyttar söderut i Australien, enligt en ny forskningsrapport.

– Här i Australien börjar vi se hur tropiska fiskarter övervintrar i Sydneys hamn. En intressant sak med den globala uppvärmningen är att de här arterna redan är i rörelse. Deras utbredningsområde utökas allteftersom vattnet blir varmare, säger korallrevsexperten professor Terry Hughes vid James Cook-universitetet i Townsville.

Och det han säger stämmer väl överens med rapporten om hur klimatförändring påverkar Australiens marina ekosystem, som gjorts vid det statliga forskningsinstitutet CSIRO, Australiens större version av SMHI.

I rapporten konstateras även att längre söderut, kring ön Tasmanien, har både nya fiskar och sjöfåglar börjat synas till. Det är inte bara en högre vattentemperatur i sig som är orsaken. Den östaustraliska strömmen som går söderut utmed Australiens östkust har förstärkts de senaste decennierna, något som också kopplas till den globala uppvärmningen.

Strömmen för med sig djuren söderut, enligt havsströmsexperten Katy Hill, och djuren hittar nu också tillräckligt varmt vatten för att kunna fortplanta sig runt Tasmanien.

– Vi ser hur strömmen för med sig larver från till exempel sjöborrar, som sedan etablerar sig nere vid Tasmanien, säger Katy Hill.

Reporter: Albert Ehrnrooth

Vetenskapsradion
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista