Effektivisering sämre på lång sikt

1:47 min

Kortsiktiga effektiviseringar på arbetsplatser kan leda till sämre arbetsmiljö och sämre effektivitet på lång sikt, enligt professorn i arbetsvetenskap Lena Abrahamsson.

Lean Production kallas det när arbetsplatser effektiviseras och onödiga moment plockas bort. Under effektiviseringsvågen under 1990-talet infördes detta främst inom industrin. Nu införs Lean Production även inom tjänstesektorn och den offentliga sektorn.

Modellen kom från början från den japanska bilindustrin. Lena Abrahamsson, som är professor i arbetsvetenskap, har studerat hur det här fungerar inom de nya branscherna. Så här beskriver hon Lean Production:

– Allt onödigt i organisationen ska bort. Städa, sortera, standardisera, systematisera. Det är de klassiska Lean-ingredienserna. Och man pratar om olika sorters spill. Att man inte ska behöva vänta på saker och ting. Rätt saker på rätt plats, i rätt tid, och produkterna ska inte ta onödiga vägar genom produktionen. De ska komma precis när de behövs, det ska vara ett sug genom produktionen. Det är det här som kallas just-in-time produktion.

När Lean production infördes inom främst industriföretag för 20-25 år sedan handlade det om att skapa ett flöde på arbetsplatsen. Alla onödiga arbetsmoment skulle bort.

Forskaren Lena Abrahamsson har följt utvecklingen och konstaterar att vi nu är inne i en andra våg av Lean production där hälsocentraler, förskolor, sjukhus, äldreboenden och andra arbetsplatser inom tjänstesektor och offentlig sektor mer och mer anammar Leantänkandet. Att till exempel promenera i korridorerna för att hitta rätt på en kollega som man söker, eller för att hämta papper ur en skrivare som är placerad långt från arbetsplatsen, kan vara exempel på moment som rationaliseras bort när en arbetsplats ska "leanas", som det heter. Men dessa avbrott som kan anses ineffektiva kan också vara en bra möjlighet för den enskilde att bryta av ett monotont arbete.

Effekterna av Lean production och kraven på en perfekt planerad och organiserad arbetsplats kan påverka trivsel och arbetsmiljö negativt, varnar Lena Abrahamsson.

– Ett sånt arbete är kanske effektivt kortsiktigt, men om man tar bort dom möjligheterna så blir det dels sämre arbetsmiljö och sämre effektivitet på lång sikt. Det är faran med att standardisera och ha alltför mycket ordning och reda. Det är det negativa med Lean.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista