Vem får Nobelpriset i fysik?

1:19 min

Idag kommer Nobelpriset i fysik att tillkännages av Kungliga Vetenskapsakademien. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén resonerar kring möjliga pristagare, och konstaterar att upptäckten av Higgspartikeln troligen får vänta på priset åtminstone till nästa år. Den här gången kanske det blir pris för en upptäckt om kvantmekanik.

Higgs eller inte Higgs – det är den stora frågan inför dagens tillkännagivande av nobelpriset i fysik. Higgspartikeln, som Cernfysikerna i juli i år äntligen tycks ha fångat in, är ett bevis för att ett sirapsliknande Higgsfält genomsyrar universum och ger andra partiklar deras massa, tröghet eller substans -- hur man nu väljer att uttrycka det. Att upptäckten kommer att leda till ett nobelpris i fysik är det få som tvivlar på, men frågan är om det blir redan i år. Knappast, om man ska vara realistisk. Nobelkommittén brukar vara försiktig och hellre vänta för länge än vara för snabb.

Min gissning är alltså att man väntar till nästa år med att belöna upptäckten av Higgspartikeln. Nej, snarare lär årets pris gå till något av de spännande experiment som det senaste dryga decenniet kunnat visa att tillvarons grundläggande beståndsdelar, som atomer, elektroner och ljuspartiklarna fotoner, faktiskt är just så märkliga som kvantmekanikens fäder teoretiskt förutspådde på 20- och 30-talen.

Fransmannen Alain Aspect och österrikaren Anton Zeilinger hör till dem som varit banbrytande i detta sammanhang. De har visat att kvantmekaniska partiklar som har en gemensam historia är sammanflätade, att de faktiskt fortsätter att hänga samman på ett sätt som är mätbart oavsett hur långt ifrån varandra de hunnit. Förutom att dessa experiment på ett fantastiskt sätt bekräftar kvantmekanikens matematiska beskrivning av världen, så kan de också komma att ligga till grund för framtida så kallade kvantdatorer, som kan bli betydligt snabbare än dagens datorer.

Vetenskapsradion
ulrika.bjorksten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista