DNA-molekyler kan fånga mörk materia

1:35 min

Enligt nuvarande kunskap om universum verkar det som att nästan all massa består av okända partiklar, den så kallade mörka materian. Nu finns en ny idé om hur de här partiklarna skulle kunna fångas upp och identifieras, i ett samarbete mellan fysik och biologi.

Professor Katherine Freese är professor vid University of Michigan, och för att fånga upp och identifiera mörk materia-partiklar vill hon ta hjälp av DNA och tekniker från molekylärbiologin.

Det blir en helt ny sorts detektor, mycket olik andra instrument för att hitta de här okända partiklarna.

Mörk materia utgör över åttio procent av all materia i universum, men vi vet inte vad den består av. De flesta forskare förväntar sig att det är en okänd typ av partikel.

– Det är kanske miljarder av de här partiklarna som passerar genom dig varje sekund. Men nästan ingen av dem träffar dig egentligen, säger Katherine Freese.

Ungefär en gång varannan månad skulle en av dem träffa och ge en knuff åt en atomkärna i kroppen.

Och Katherine Freese har alltså en ny tanke om hur man kan fånga upp de här sällsynta knuffarna, med hjälp av DNA och metoder från biologin.

Idén är att använda ett tunt skikt av guld, täckt av långa dna-molekyler som hänger som fransar från guldet. När en mörk materia-partikel träffar guldet skulle en atomkärna av guld kunna slås loss och kastas ut. Och en sån atomkärna klipper av DNA-fransarna där den passerar dem.

Genom att det här är specialtillverkade DNA-molekyler som man vet exakt hur de är uppbyggda går det att använda molekylärbiologiska tekniker för att kunna analysera var de har klippts av. Då kan fysikerna se vilken riktning och energi guldatomkärnan hade, och dra slutsatser om den partikel som först knuffade till atomkärnan, alltså om mörk materia-partikeln.

#link=244827#

Vetenskapsradion
anna.davour@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista