Varelsen med minne utanför kroppen

Organismer utan hjärna kan minnas och hitta rätt i komplicerade miljöer i sin jakt på näring. Det visar en studie publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.

Det är en så kallad slemsvamp som har studerats i små enkla labyrinter som forskarna byggt i sitt laboratorium. Slemsvampen är primitiv organism som mest liknar mögel och breder ut sig på ytor i mörka och fuktiga miljöer. Slemsvamparna är inte släkt med andra svampar, utan är närmare släkt med till exempel amöbor.

Det forskarna har undersökt är hur slemsvampen rör sig i komplexa miljöer, som labyrinter, för att hitta föda. Vad de fann är att den tar hjälp av slemspår som den lämnar efter sig. När den känner igen sitt eget spår så kan den undvika att gå samma väg två gånger, vilket betyder att den kan leta sig igenom till exempel en labyrint snabbare.

Enligt forskarna är det här ett exempel på ett minne som ligger utanför kroppen istället för att lagras i hjärnan, på samma sätt som till exempel myror lämnar doftspår för att hitta tillbaka till myrstacken istället för att memorera vägen.

Forskarna bakom artikeln tror att den här typen av externa minnen fungerade som ett första steg mot utvecklingen av vår, och andra djurs, förmåga att minnas saker med hjälp av hjärnan.

Nils Ekblad
vet@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista