Syrepumpar i Östersjön fungerar men de långsiktiga konsekvenserna oklara

Försöken med att syresätta bottnarna i Östersjön med hjälp av syrepumpar för att motverka övergödningen ser ut att fungera rent tekniskt, men det är osäkert hur framgångsrik metoden är på lång sikt.

Det visar den utvärdering som gjorts av Havs och vattenmyndigheten.

Försöken har pågått i tre år på tre olika platser och har till syfte att öka syrehalten i vattnet för att fosfor i vatten ska fastläggas i bottensedimenten. Tanken är då att halten av fosfor totalt sett ska minska. 

På två av platserna kunde forskarna tydligt se att metoden fungerar, på den tredje platsen, i Finska viken, var däremot resultatet betydligt sämre, sannolikt pågrund av att mindre pumpar användes och att vattenmassan där är betydligt större. 

Professor emeritus Wilhelm Granéli, vid Lunds universitet som har varit ordförande i den oberoende referensgrupp som utvärderat metoden, säger till Vetenskapsradion att det inte går att säga hur framgångsrik metoden skulle vara på lång sikt, för det krävs försök under 10-20 år. 

Det är också oklart vilka konsekvenser som skulle kunna uppstå för djur och växter, då varmare vatten från ytan med en annan salthalt pumpas ner till bottnarna.

Det finns ytterligare två projekt som använder sig av liknande teknik i Östersjön, men de finns inte med i den här utvärderingen.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista