Minskade epileptiska anfall hos råttor

Optogenetik på frammarsch
1:31 min

Epilepsi är en svår sjukdom, där många patienterna inte blir hjälpt av någon behandling. Men genterapi med hjälp av ljus inne i hjärnan kan vara ett sätt att minska epilepsianfall. Det visar en studie på råttor av brittiska forskare.

Forskarna har låtit råttor få epileptiska anfall och sen med ljusgenterapi, det som kallas optogenetik, fått anfallen att avta. Det går till så att man har modifierar generna i nervceller hos råttorna där själv epilepsianfallen börjat och gjort dem ljuskänsliga, och sen sänt in ljus med hjälp av en liten fiberkabel i hjärnan. Ljuset har fått de aktuella nervcellerna att dämpa sin aktivitet.

Om man ska kunna använda den här metoden för att regelbundet behandla människor med epilepsi så måste man framförallt få en fungerande fiber som leder ljuset utan att störa hjärnan i övrigt, och även lyckas genmanipulera nervcellerna där anfallen skapas, utan andra biverkningar

En annan genterapimodell som testas på råttorna är att modifiera cellerna och göra dem mindre retbara. Men den förändringen kan bara ske en gång, och går inte att ändra - och då gäller det att ingenting annat påverkas eller går fel.

I Sverige finns minst 60 000 personer med epilepsi och de kan få anfall flera gånger om dagen, eller bara ett par gånger under livet.

Nästan var tredje av de med epileptiska anfall blir inte hjälpta av någon behandling i dagsläget. Det är framför allt den gruppen som kan tänkas ha fördel av genterapi.

Men även om det här är en forskningsgren där det händer mycket just nu, så lär det dröja fem till tio år innan det går att testa på patienter, enligt professor Merab Kokaia chef för experimentella epilepsigruppen vid Wallenberg Neuroscience Center vid Lunds universitet, som jobbat med liknande experiment, men då enbart på odlade hjärnsnitt men som inom kort kommer att presentera liknande resultat som de brittiska forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".