Robert Lefkowitz har en lucka i väggen vid sitt skrivbord, som han kan öppna och prata med sin sekreterare. Foto: Ulrika Björkstén / Sveriges Radio

Nobelpristagare med nytt äss i rockärmen

Nobelpristagare hoppas på nya mediciner
1:22 min

Nobelpristagaren Robert Lefkowitz och hans forskargrupp har gjort en upptäckt som han hoppas ska leda till en helt ny familj läkemedel mot bland annat hjärtproblem.

Robert Lefkowitz har utsetts till Nobelpristagare för sin upptäckt av de så kallade g-proteinkopplade receptorerna, som sitter på ytan till cellerna i våra kroppar. En sådan receptor kan liknas vid en cellens porttelefon, som tar emot meddelande både från kroppens egna signalämnen och från yttre stimuli av olika slag, och skickar meddelandet vidare in i cellen.

Över hälften av alla de läkemedel vi använder idag fungerar via sådana receptorer. Det handlar om allt från betablockerare för att skydda hjärtat och antikoagulerande medicin mot blodproppar till antihistamin mot allergier.

Nu har forskaren som upptäckte receptorerna, Robert Lefkowitz, alltså ett nytt äss i rockärmen. Bortsett från det G-protein som receptorerna fått namn efter kan porttelefonen också öppna en annan dörr in i cellen via ämnet beta-arrestin.

Tack vare denna upptäckt hoppas man få fram en helt ny familj läkemedel, som kan ge nya sätt att behandla allt från hjärtsjukdom till Parkinsons sjukdom. Flera mediciner som utnyttjar den nya mekanismen testas nu kliniskt.

Hör mer i Vetandets värld, 12.10 idag i P1 om Lefkowitz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".