Prof. Gretchen Daily Stanfords Universitet

Miljöpristagare hoppas fler länder följer efter Kina

Gretchen Daily - miljöpristagare
1:10 min

Idag får biologiprofessor Gretchen Daily vid Stanford University i USA Volvos Miljöpris på 1,5 miljoner kronor. Hon är en av pionjärerna inom forskningen att sätta ett pris på naturen och ger även råd till länder som vill veta kostnaden för miljöförstöring och värdet av ekosystemtjänster.

Om vi inte börjar kvantifiera naturens värden i dollartermer, när allt annat i vår värld värderas i dollartermer, så riskerar naturvården att förbli en marginaliserad företeelse, på små avskilda platser jorden runt, säger Gretchen Daily.

Det handlar om vad människan tjänar på till exempel friska bin som gratis pollinerar våra fruktträd eller korallrev som skyddar oss mot översvämningar. Numer används hennes forskning även i politiska beslut. För två år sen bestämde sig Kina att avsätta en fjärdedel av hela landets areal till naturreservat på platser där naturkapitalet är som störst.

Kina är ett bra exempel på hur man kan värdera sitt naturkapital och jag hoppas att inom fem år så kommer fler länder och företag att följa efter och bygga in värdet av bevarade ekosystem i sina räkenskaper, säger Gretchen Daily.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".