Blodprov visar mer med ökad kunskap bl a från biobanker. Foto: Dan Hansson/Scanpix

Biobanker är en outnyttjad guldgruva

Stora mängder prover finns i biobankerna
1:54 min

Biobankerna, där vävnadsprover eller blodprover från patienter förvaras, anses vara en outnyttjad guldgruva. Där finns miljontals vävnadsprover eller blodprover från patienter och ju finare mätmetoder forskarna nu skapar desto större är behoven av stora mängder prover, som alltså kan hittas i biobankerna.

– När vi nu ser fram emot att kunna undersöka massor med egenskaper i prover, mycket mer än vad vi har haft råd och möjlighet att göra tidigare, då behöver vi också mycket mer prover. För om man undersöker massor med saker i några få prover, så kommer man alltid att hitta spännande saker, men ofta kommer det bara att vara slumpens skördar, säger Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, som jobbar med att försöka skapa nya säkrare tester för att hitta prostatacancer.

För att få statistisk säkerhet behövs därför biobankerna, med den extremt stora mängd prover som finns där. I Sverige finns nästan 600 biobanker med vävnadsprover eller blodprover, sånt som sparats från patienter för att kunna ställa diagnoser. De här miljontals proverna, ända från 1800-talet, kan nu forskare använda på helt nya sätt.

För professor Ulf Landegrens del innebär det t ex att prover beställs fram för alla som opererats för prostatacancer under en period. I blodplasma eller vävnadssnitt kan han och hans kollega Dr Masood Kamali-Moghaddam så undersöka hur ett ännu mer finkänsligt test skulle kunna fungera för prostatacancer. Ett test som skulle vara tydligare än dagens PSA prov, och förhoppningsvis säkert visa om det verkligen innebär en elakartad cancer eller ej. Liknande sätt att använda biobanker kan användas för andra sjukdomar.

Den extremt högkänsliga metod som Ulf Landegren och hans kollegor har utvecklat där använder de sig av kunskapen från DNA-analyser och för över det till proteiner för att på väldigt avancerad nivå läsa av om en särskild proteinmängd visar på prostatacancer eller ej.

– Vi försöker ha metoder att bättre undersöka vad proteinerna verkligen har för sig, vilka som har ökat i nivå och vilka som har minskat, samt hur de interagerar när de utför sina funktioner. Om de ser ut att utföra någon slags funktion som talar för att en tumör har uppreglerat något signalsystem, vilket ofta förklarar varför man får tumörer, säger Ulf Landegren.

– Nu har ni tittat på ett hundrtal män. Hur många måste ni upp i ?

– Vi ska säkert upp i många tusen, säger Ulf Landegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".