Livslängd förutspås av kromosomändar

Längden på en individs kromosomändar, de så kallade telomererna, kan ge en fingervisning om en individs förväntade livslängd. Det skriver brittiska forskare som har studerat en särskild fågelart, Seychellsångaren.

Det är känt att telomerena blir kortare med åldern och att äldre, både människor och djur, har kortare telomerer, men detta är den första fältstudie där de har följt djur under hela deras livstid.

Att de har valt att göra studien på just Seychellsångaren beror på att den lever på en av Seychellernas isolerade öar utan några naturliga fiender

Enligt studien, som pågått i 20 år, förkortades olika individers telomerer olika snabbt och resultaten tyder på att längden på telomererna är en bättre indikator på hur långt fåglarna har kvar att leva än deras kronologiska ålder.

Referens: Richardson D. S. & Barrett E., 'Telomere length and dynamics predict mortality in a wild longitudinal study', November 22, Molecular Ecology, 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".