Kolibrin hovrar energisnålare horisontellt

Kolibrins energiåtgång
1:27 min

När de små kolibrifåglarna suger nektar så väljer de oftare blommor som pekar neråt än de som är horisontella. För att försöka ta reda på varför så har nu amerikanska forskare undersökt hur mycket energi det går åt för fåglarna att hålla sig flygande när de äter från blommor i olika positioner.

Kolibrier är viktiga för blommor, eftersom de hjälper till med pollineringen i utbyte mot den söta och energirika nektaren. Detta är så klart inget som fåglarna eller blommorna gör medvetet utan något som evolverat under både fåglarnas och blommornas utveckling. En fråga som förbryllat forskarna är varför kolibrier verkar föredra hängande blommor, som pekar neråt, framför de som pekar horisontellt, åt sidan.

För att försöka reda ut detta så undersökte forskare i Kalifornien hur en vanlig kolibriart betedde sig när den sög nektar ur en konstgjord blomma i ett labexperiment. Dels filmade de med en höghastighetskamera, dels så mätte forskarna syreåtgången för att se hur mycket energi som fåglarna använde.

Resultaten visar att när kolibrin suger nektar ur en hängande blomma så måste den ha en till synes mer obekväm kroppshållning och syrgasmätningen visade att det också går åt 10 % mer energi.

De här resultaten kan alltså inte förklara varför kolibrierna hellre vänder sig till hängande blommor än till horisontella.

Forskarna tror att andra faktorer spelar in t ex att hängande blommor blir mindre förstörda av väder och vind och att nektaren inte blir utspädd av regnvatten och att blommorna dessutom kan undvika att andra djur, som är sämre på att pollinera än kolibrier, äter deras nektar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".