Ny tolkning av lydnadsexperiment

Nu ifrågasätts slutsatserna av det klassiska lydnadsexperimentet med elstötar som gjordes på 1960-talet.

Milgrams lydnadsexperiment visade hur försöksledare kunde få försökspersoner att ge andra människor vad de trodde var livsfarliga elstötar bara för att de blev tillsagda och har använts som en modell för hur människor i krig kan utföra vidriga handlingar med förklaringen att de bara lydde order.

En av slutsatserna av experimentet har varit att försökspersonerna helt enkelt var angelägna om att tillmötesgå den auktoriära försöksledaren och lyda blint.

De psykologer som nu ifrågasätter förklaringen om att vara till lags och göra som andra, har studerat de gamla experimenten, och menar att respekt för auktoriteter inte räcker som förklaring, utan att det också krävs en övertygelse om att det som ska göras är rätt och riktigt. Försökspersonerna måste alltså övertygas om att tro på det de gör, enligt den nya tolkningen.

Referens: Haslam S. A., Reicher S.D. (2012) Contesting the "Nature" Of Conformity: What Milgram and Zimbardo's Studies Really Show. PLoS Biol 10(11): e1001426. doi:10.1371/journal.pbio.1001426

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista