En rastgård på anstalten Saltvik. En ny studie visar att läkemedel mot ADHD kan minska risken för brottslighet. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Medicinering mot ADHD minskade brottslighet

1:44 min

Som tidigare forskning visat har många som sitter på våra fängelser en ADHD diagnos. Nu visar en stor registerstudie att när personer med ADHD fick mediciner mot sin funktionsnedsättning så minskade risken för att de skulle begå brott kraftigt.  Studien publiceras i den högt rankade medicintidskriften New England of Medicine. 

Henrik Larsson är docent i epidemiologi på Karolinska Institutet och den som lett studien, och är lite förvånad över resultatet.

– Ja delvis för att resultaten var så tydliga, men vi förväntade oss en effekt med tanke på att tidigare studier har visat att läkemedelsbehandling minskar impulsivitet.

ADHD är en funktionsstörning som för en del innebär minskad impluskontroll, vilket kan leda till brott. I den här stora registerstudien har man tittat på drygt 25 000 personer med funktionsnedsättningen ADHD och sett att mer än 27 000 brott begicks i hela gruppen under fyra år. Det är betydligt fler brott än vad personer utan ADHD begår.

När Henrik Larsson med kollegor jämförde hur det såg ut om personerna fick eller inte fick mediciner för sin ADHD, så var det stora skillnader. De som fick mediciner hade en minskad risk med 32 procent för att begå brott. Om man skulle översätta det till en individ innebär det att han- för det är oftast män - som inte fick medicin kunde begå 10 brott ena året, men det minskade till 7 brott om året under perioden när han medicinerade.

Det här tycker Henrik Larsson borde leda till att samhället kan fundera på att ge läkemedelsbehandling till personer med ADHD som är i risk för brottslighet.

– Till exempel individer med trotssyndrom eller uppförandestörning. Där vet vi att det finns en starkare risk för brottslighet. En annan grupp är individer med ADHD som tidigare har begått brott, säger Henrik Larsson.

Om man hittar dem och erbjuder medicinering under kontrollerade former skulle det minska samhällets kostnader, enligt docent Henrik Larsson.

– Antalet brott skulle minska även på en samhällelig nivå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista