Ett självporträtt som Curiosity tagit med en av sina kameror. Foto: NASA

Marsbilen Curiosity kan ha gjort stor upptäckt

"Något för historieböckerna"
1:29 min

Efter att ha varit på planeten Mars sen den 25 augusti kan Marsbilen Curiosity ha hittat något häpnadsväckande i ett jordprov, enligt forskare vid NASA. Exakt vad det är vill inte NASA avslöja förrän de har kontrollerat resultaten mer noggrant.

Den som avslöjade att det är något spännande på gång var John Grotzinger, som leder det vetenskapliga arbetet på Curiosity.

– Det kommer in mycket intressanta data just i denna stund, sage John Grotzinger, vetenskaplig chef för Curiosity, till en reporter på amerikanska NPR tidigare i veckan.

De resultat som verkar så intressanta nu kommer från Curiositys analysinstrument kallat SAM, som just nu analyserar ett jordprov från Mars. SAM är det instrument som kan se om proverna från planeten innehåller spår av kol, syre, kväve eller andra ämnen som förknippas med liv.

Att NASA inte vill gå ut med mätresultaten nu är för att de vill, som de säger, kontrollera och dubbelkolla kontrollen. De gick tidigare i höstas på en mina när de rapportera om att de hittat metan, något som de senare fick ta tillbaka efter ytterligare analyser och det är inget de vill göra igen.

Men John Grotzinger säger redan nu att fynden kommer att skriva historia när de offentliggörs.

Allt eftersom nyheten sprids på på nätet och i sociala medier så kommer mer eller mindre seriösa spekulationer i vad det kan vara som Curiosity hittat, och bland forskare så är den vanligaste gissningen att det är någon form av spår efter en organisk förening.

NASA säger att de ska presentera resultaten på en presskonferens i början av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".