"Nyupptäckta" arter har ofta legat länge i förvaring

När biologer upptäcker nya arter av djur eller växter tänker vi oss gärna att det sker ute i naturen, kanske med en kikare eller ett förstoringsglas i handen. Men i själva verket dröjer det ofta många år från att ett djur har samlats in till att det bekräftas att det rör sig om en ny art.

Biologer i Frankrike har undersökt 600 djurarter som beskrevs vetenskapligt år 2007, och kommit fram till att de i genomsnitt hade samlats in 21 år tidigare.

En anledning att det tar så lång tid, menar forskarna, är att det finns för få biologer som ägnar sig åt taxonomi, alltså att beskriva och klassificera arter. En av arterna låg i förvaring i 200 år innan den till slut blev formellt beskriven.

Det behövs fler taxonomeri framtiden, menar forskarna, annars kan det bli allt vanligare att arter redan är utrotade sedan många år när vetenskapen till slut "upptäcker" dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista