En konstnärs tolkning av dvärgplaneten Makemake. Bild: ESO

Avlägsen dvärgplanet saknar atmosfär

Nya analyser av dvärgplaneten Makemake, en iskall liten himlakropp långt ut i vårt soslystem, visar att den i princip verkar sakna atmosfär. Tidigare har astronomer trott att Makemake hade en atmosfär som liknade den på dvärgplaneten Pluto, men så verkar det alltså inte ligga till.

Makemake upptäcktes 2005 och befinner sig cirka åtta miljarder kilometer från solen. Dvärgplaneten har fått sitt namn efter en gud som dyrkades på Påskön i Stilla havet.

Den nya undersöknignen gjordes med hjälp av tre teleskop i Chile, som följde Makemake när den passerade framför en avlägsen stjärna. Genom att mäta hur mycket av stjärnans ljus som blockerades, har man kunnat dra slutsatser om dvärgplanetens atmosfär.

Referens:
J. L. Ortiz, B. Sicardy, F. Braga-Ribas, et al. Albedo and atmospheric constraints of dwarf planet Makemake from a stellar occultation. Nature, 2012; 491 (7425): 566 DOI: 10.1038/nature11597

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista