Hojun Song började bygga satelliten 2009. Foto: Hojun Song

Hembyggd satellit snart i rymden

1:58 min

Snart kan det bli möjligt att skjuta upp en egen privat satellit i rymden. Flera grupper med privatpersoner arbetar nu på att få upp hemmabyggda satelliter i omloppsbana runt jorden.

Konstnären Hojun Song i Sydkorea kan bli den första privatpersonen i världen som får upp en helt egenhändigt byggd satellit i rymden.

– Jag vill göra satellitteknologi tillgängliga för de breda massorna, förklarar Hojun Song målet med sin satellit som han själv har byggt helt från grunden.

Satelliten är inte större än ett mjölkpaket, men fullpackad med elektronik anpassad för att klara de tuffa förhållandena i omloppsbana runt jorden. På en sida sitter lysdioder och när den snurrar runt där ute i rymden så ska radioamatörer kunna skicka meddelanden i morsekod, som satelliten sen blinkar tillbaka ner mot jorden.

Hojun Song är del av en växande skara människor som kallar sig "makers", skapare, hobbymänniskor som med modern teknik och internet bygger saker som för bara 10 år sen var förbehållet regeringar och storföretag. Inom rörelsen pågår just nu en rad projekt med målet att få ut mer eller mindre hemmabyggda satelliter i rymden.

Även NASA hänger på trenden att testa allt enklare teknik för satelliter och skickar nu i december ut en satellit med en helt vanlig smart telefon som omborddator.

– Det är mycket tack vare internet som det idag går det att bygga nästan vad som helst, säger Hojun Song.

Förutom fem års byggtid har det kostat honom en hel del pengar och stor möda med att skaffa alla nödvändiga tillstånd från myndigheter, för att skjuta upp hans satellit i rymden ombord på en rysk bärraket, vilket ska ske i april nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista