Intervju med Yamanaka. Foto: Sveriges Radio

Årets Nobelpris kan hjälpa mot ögonförändring

Shinya Yamanaka om makula degeneration
1:45 min

Patienter med förlamningssjukdomen ALS och förändringar i gula fläcken kan bli de första som får direkt nytta av upptäckten som ger årets Nobelpris i medicin. Det tror Shinya Yamanaka, den japanske forskaren som får priset i år för att ha backat kroppsceller till ett ursprungligt stadium där de kan bli till nästan vilken sorts celler som helst i kroppen, så kallade iPS-celler. Camilla Widebeck har träffat honom i Kyoto.

Forskarna i japanska Kobe, vill använda patientens egna hudceller och få dem att backa till ett ursprungsstadium där de kan bli vad som helst i kroppen, det vill säga bli sådana iPS-celler som Shinya Yamanaka nu får Nobelpris för, och sedan styra dem till att utvecklas till de celler som behövs för att behandla gula fläcken.

På annat håll i världen pågår redan kliniska försök att behandla gula fläcken med stamceller från embryon.

Ips-cellerna är i praktiken samma sak, men man får fram dem utan hjälp av aborterade embryon, och istället direkt ur celler från vuxna människor vilket gör det hela etiskt mindre problematiskt. När man gör dem av patientens egna celler slipper man dessutom problem med avstötning.

På Shinya Yamanakas forskningsinstitut i Kyoto använder man iPS-celler också för att kunna studera sjukdomar utanför kroppen.

Man har till exempel från patienter med förlamningssjukdomen ALS, tagit hudceller, och gjort om dem till hjärnceller att forska om sjukdomen på.

- En forskare vid vårt institut har gjort ett viktigt fynd genom att använda iPS-celler gjorda av celler från ALS-patienter. Vi hoppas att på det sättet kunna utveckla en effektiv medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".