1 av 10
Sjön Vida i Antarktis med minst sex gånger så hög salt halt som vanligt havsvatten. Foto: Brian Glazer
2 av 10
Forskarna Peter Doran, professor vid University of Illinois, Chicago, Chris Fritsen professor, Desert Research Institute, Reno, Nevada, och Jay Kyne, isborrare, borrar hål i Vidasjön. Foto: Emanuele Kuhn
3 av 10
Forskningsstationen på Lake Vida. Foto: Peter Glenday
4 av 10
Forskaren Christian H. Fritsen undersöker om det finns bakterier i iskärnan från Vidasjön. Foto: Alison Murray
5 av 10
Sedimentenlager syns i omgivande bergen vid Vidasjön. Foto: Alison Murray
6 av 10
Borrkärnan från Vidasjön. Foto: Alison Murray.
7 av 10
Den märkliga isen runt Vidasjön. Foto: Fabien Kenig
8 av 10
Borren ner i Vidasjön. Foto: Emanuele Kuhn
9 av 10
Porten in mot Vidasjön. Foto: Peter Doran
10 av 10
Forskningsstationen vid Vidasjön. Foto:Emanuele Kuhn

Liv hittat i flertusenårig isinnesluten sjö

1:19 min

I Vidasjön i Antarktis, som varit istäckt i 2 800 år, har amerikanska och australiensiska forskare hittat liv i form av bakterier. Under drygt 20 meter is och i sex gånger så salthaltigt vatten som vanligt havsvatten, vilket gjort att vattnet inte har frusit trots 13 minusgrader, finns bakterier i ett mångtusenårigt slutet system.

– Det är väl spännande tycker jag att det existerar liv i det här slutna systemet, som har varit isolerat från omvärlden i flera tusen år. Sen är det också intressant att fundera över vad de här organismerna lever på. Det är mörkt där nere. De har inte tillgång till ljusenergi, utan de måste hitta både energi och kol på något sätt i den här sjön som ligger där under isen, kommenterar professor Rolf Bernander vid avdelning för molekylär evolution vid Uppsala universitet.

Hur kan de hitta energi?

– Ja, det är inte helt säkert hur de här organismerna lever, men man spekulerar i artikeln att de kan utnyttja vätgas som är känt att bakterier kan utnyttja som energikälla.

Vad innebär den här upptäckten?

– Ja, det innebär att det kan existera liv under sådana här märkliga omvärldsförhållanden. Sen kan det bilda modellsystem för sökande efter liv på andra planeter eller månar i vårt solsystem som kan ha liknande förhållanden.

Du menar att man vet vad man ska leta efter där?

– Ja, och man vet att åtminstone på jorden är det möjligt att organismer kan överleva och föröka sig under de här förhållandena.

Det finns flera underjordiska sjöar i Antarktis som är täcka av is. Vostoksjön som vi tidigare har rapporterat om har troligen varit täckt i 20 miljoner år, och i en ytterst begränsad provtagning har man ännu inte hittat något liv.

Referens:
Alison E. Murraya "Microbial life at −13 °C in the brine of an ice-sealed Antarctic lake" PNAS 27 nov 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista