Många människor är brandsläckarblinda

Vet du var brandsläckaren finns?
0:48 min

Människans observationsförmåga är mycket opålitlig. Vi uppfattar mycket mindre än vad vi tror, och sållar bort många intryck som vi helt enkelt inte lägger märke till. Det har betydelse för bedömningen av vittnesmål från en brottsplats – men kan påverka sådant som brandsäkerhet, ett område som forskare nu har tittat på.

Vet du var närmaste brandsläckare finns?

Det här med brandsläckare är ett bra exempel på hur vi människor ofta är mycket sämre än vi tror på att lägga märke till intryck som vi inte fokuserar på. I en uppmärksammad tidigare studie fick försökspersoner titta på en film med folk som kastar en boll, och många märkte inte att en person i gorilladräkt passerade genom bilden.

Forskare i Kalifornien har nu undersökt hur väl personer kunde komma ihåg var den närmaste brandsläckaren finns på deras arbetsplats. Även om de ser den många gånger per dag har tre fjärdedelar inte lagt märke till den.

Men studien visade också att det här med att misslyckas med att peka ut brandsläckaren var ett väldigt effektivt sätt att lära sig var den finns, och alla försökspersonerna kom ihåg det två månader senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".