Nya psykiatribyggnaden i Göteborg. Foto: Hans Wretling.

Arkitekter byggde bort psykiatriska problem

Byggnader ger färre bråk
1:29 min

Våld och aggressioner inom den psykiatriska vården är ett stort problem, men nu visar en studie att mycket av detta går att bygga bort med en bättre arkitektur. När den nya psykiatribyggnaden vid Östra sjukhuset i Göteborg byggdes försökte man bygga bort sådant som kan leda till trängsel och oljud, vilket kraftigt minskat bältesläggningar och tvångsinjektioner.

- Om jag jämför med lokalerna vi hade innan på Lillhagens sjukhus är det en väldigt stor skillnad. Där var det långa korridorer och när man kom in på en avdelning var det ofta stimmigt. När vi då hade flyttat in i detta huset, det första som slog de flesta av oss det var att det var tyst och lugnt, säger Lennart Bogren är överläkare i psykiatri.

De flesta inom psykiatrin, både patienter och personal, hamnar någon gång i våldsamma eller aggressiva situationer.

Men genom en medveten arkitektur har man nu skapat en lugnare och tryggare miljö för både patienter och personal. Studien visar att tvångsåtgärder som bältesläggning och tvångsinjektioner har minskat med 21% respektive 44% jämfört med de tidigare lokalerna.

I den nya psykiatribyggnaden har till exempel varje patient fått ett eget rum. Avdelningarna har också delats upp i mindre grupper och lokalerna är ljuddämpade vilket gjort att trängsel och oljud minskar. Dessutom har arkitekterna utnyttjat naturens läkande kraft genom att patienterna fått tillgång till dagsljus och trädgårdar. ,

- Här är det kanske framför allt som forskningen har varit som starkast, att just naturen betyder väldigt mycket, att kunna ta del av grönska och sådant, säger Stefan Lundin, doktorand vid Chalmers och en av arkitekterna bakom den nya psykiatribyggnaden.

Mer om detta hör du i Vetenskapsradion Forum idag 13:20

Reporter Urban Björstadius
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".